Monday, January 30, 2017

Oči su slepe. Treba tražiti srcem

Darka sam upoznala još prije pet godina. Divan. Plavih očiju, šarmerskog osmijeha, originalan i neobičan. Njegove poruke su me zasmijavale, njegovo muvanje je bilo originalno i zbog njega sam bila princeza iz kristalnog dvorca. Ne, nikad nismo bili zajedno Darko i ja. Putevi su nam se razišli i ostao mi je dužan jednu Novu godinu. 

Danas mu je rođendan, i kao i svake godine pošaljem poruku, i čestitam. Vidiš ja drugima stvarno čestitam od srca. Ima ljudi kojima znače tih par riječi. Ima ih kojima je to cijeli svijet. A i takva sam, čangrizava i sitničar. Oduševio se Darko što ja pamtim takvu tričariju kao što je njegov rođendan. Al takvi smo mi pisci - pamtimo divne stvari a od tuge stvaramo poeziju. Ali Darko nikad nije čuo za tugu, on nikad nije bio povrijeđen, ni tužan. I želio bi kad bih i ja bila takva. Šokirana, kao da mi je neko upravo uzeo čokoladu iz ruke. Shvatam Darko, ti nikad nisi volio. 

Kaže da nije, da ima prečih stvari u životu od toga, kao što je pakovanje i spremanje na put na Kubu. Tužan li je život takvih ljudi. Onih koji nikad nisu voljeli, koji nikad nisu patili zbog ljubavi, koji nikad nisu nikog izgubili. Kako li su oni osakaćene i uzaludne živote vodili. Nemoj da te uvuku u horor priče da je ljubav opasna stvar, ili još gore - da ne postoji. To će ti pričati svi oni slabi dječaci koji nisu nikad voljeli, i kojima je važno samo fizičko zadovoljenje, kao da bi i znali šta je orgazam i ekstaza. To će ti pričati i sve curice sa svojim dugim noktima kojima ovi prethodni dječaci služe kao igračke za zadovoljenje sopstvenog ega. Pričaće ti i oni povrijeđeni, ostavljeni, oni koji su varali i bili varani. Hoće, pokušaće da ti podvale takvu besmislicu kao što je sex za jednu noć, veza bez obaveza i slične drame. Tužan je to život.

Nikad ne možeš spoznati dan ako ne znaš kako izgleda mrak.
Ne možeš znati koliko je osmijeh lijep dok ne ugledaš uplakano lice. 
Ne možeš nikad znati šta je život dok ne iskusiš gubitak. 
Ne možeš ni znati šta je ljubav ako ne okusiš tugu. 
Jer život bez ljubavi - to je ono u šta svi danas žele da nas ubijede. Žele nam podvaliti laž da bi prevladali blud, i nemoral, i laž. Al ne daj se, nemoj da poklekneš. Šta znaju oni šta je život i šta znaju oni šta je ljubav, kad je nikad nisu ni imali. Ne daj da te programiraju ovakvi kao što je Darko. Nije to život za tebe. 

Poželjela sam mu srećan put, predivne dane na Kubi, i samo jedno zrno ljubavi da pronađe, biće mu dovoljno da ispuni svoj prazan život. Jer to ti je kao da živiš samo u golim zidovima, u ambisu, u nekom od onih horor priča što su se pričale pred spavanje kad nestane struje. A mnogi su životi danas takvi. Razumijem, plaše se. Odrastati u svijetu u kom te programiraju da je novac glavna stvar u život je zasita strašno. Tužno i strašno. To nije priča za mene.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.